"SYSKON", "BECAUSE OF PEOPLE" KNUTTE WESTER

"SYSKON"
Projektrummet: 
"BECAUSE OF PEOPLE" KNUTTE WESTER
11 september - 28 september
Syskon, Studio 44 Stockholm
Studio 44 Stockholm
Studio 44 Stockholm
Studio 44 Stockholm
Studio 44 Stockholm
Syskon, Studio 44 Stockholm

"SYSKON"

KNUTTE WESTER

Studio44 har glädjen att presentera två utställningar.
I Stora galleriet visas samlingsutställningen “Syskon” vilken är initierad av Susanne Höglund Holm. Inbjudna konstnärer visar nyproducerade verk som relaterar till ämnet.
I vårt fina projektrum visas Knutte Westers videoinstallation “Because of People”.
Välkommen!

VERNISSAGE (med BAR!) TORSDAG 11 SEPTEMBER KL 17 - 21 !
UTSTÄLLNINGARNA PÅGÅR
11 – 28 september 2008
Öppettider: ons–fre 12–18, lö–sö 12–16.

Detta händer under utställningsperioden:
Storasyster ser dig!
20 september kl. 14:00 - 15:30 (inställt pga sjukdom)
28 september kl. 14:00 - 15:30
"Birgitta Tholander förmedlar budskap, uppmaningar och råd genom översinnlig kommunikation bortom förnuft och via en trancendental verklighet".

 

SYSKON

Studio 44 Stockholm

Det fascinerande med syskonrelationer är att man på något sätt alltid måste förhålla sig till sitt/sina syskon.

Syskonrelationer innehåller konkurrens, avundsjuka, sårad stolthet, kärlek, sorg och upplevelser som du inte delar med någon annan. Syskonrelationer hamnar ofta i skymundan, när kärleksrelationer och relationer mellan barn och föräldrar hamnar i fokus. Det går förstås att säga upp bekantskapen, men syskonet/en finns ändå så invävt i din eget livsöde, så en total separation är inte möjlig utan att du förlorar stora delar av dig själv och din historia.

Utställningsidén är att förhålla sig till begreppet syskon på ett öppet sätt med många infallsvinklar.
Det kan vara både i bemärkelsen två verk som är ”syskon” dvs besläktade eller hör ihop på ett särskilt sätt. Det kan vara en annan konstnär som den utställande medlemmen känner syskonskap med och som medlemmen vill arbeta tillsammans med. Det skulle också kunna vara att man gör ett projekt tillsammans med ett faktiskt syskon som redovisas på utställningen. Det kan också vara verk som behandlar relationer mellan syskon.

 

Curator: Susanne Höglund Holm, Studio44.

Medverkande:

INGER BERGSTRÖM
LILLEMOR BOMAN CARLÉN
CHRISTINA EKSTRAND
SUSANNE HÖGDAHL HOLM
KARIN HÄLL
RAINE NAVIN
OLA NILSSONMARIA SAVELAND
BIRGITTA THOLANDERS
STEFAN UHLINDER
HELENA WIDÉN
KATARINA WIKLUND
LOTTE NILSSON VÄLIMAA

Foto © Stefan Johansson 2008

"BECAUSE OF PEOPLE" KNUTTE WESTER

Knutte Westers installation “Because of People” består av två synkroniserade videoprojektioner med sammanflätade ljudspår och kretsar kring ett ordspråk på Swazi som skulle kunna översättas med ”en person är en person på grund av människor”.

Installationens två projektioner motsvarar två olika platser och två historier. Likt piff och puff fyller de två platserna (projektionerna) i varandras berättelser. Mitt emellan de två projektionerna skapas en ny berättelse och en ny plats.

”När jag föddes var jag en horunge och min mamma var en hormamma - för så kallade man de som inte var gifta”. Det är 95-åriga Hervor som i ena projektionen börjar sin berättelse så.

I den andra videoprojektionen lyssnar Gamedze i Swaziland på Hervors berättelse. Så berättar Gamedze om hur hon måste lämna sitt hem och hur hon senare tog hand om sin ogifta dotters barn Banele. Hans uppväxt under fattigdom och apartheid kom att likna ”horungen” Hervors uppväxt i Sverige 70 år tidigare.

På samma sätt som han säger att han är tacksam för att hans mamma inte kastade honom i en sopkorg säger Hervor att hon är glad att hennes mamma, på grund av ett snöoväder, inte hittade vaken som hon tänkt de skulle dränka sig i. På liknande sätt kom upplevelserna att få dessa människor att vilja förändra den värld de växte upp i. Och som världen förändrades.

Because of People kretsar kring ett ordspråk på Swazi som skulle kunna översättas med ”en person är en person på grund av människor”. Historien upprepar sig och hos Gamedze bor nu hennes barnbarns barn Magnova vars mamma lämnat honom till sin mamma som sedan dött i Aids. Magnowa pekar mangoträdet på gården och säger stolt: ”- I can climb all the way to the top”

 

 

Studio 44 Stockholm  Studio 44 Stockholm  Studio 44 Stockholm

Bilder från vänster: Gamedze läser, Hervor röstar, Hervors kök höst

I samarbete med av ANC video archive, SVTs Arkiv, Arbetsrörelsens arkiv och med stöd av Konstnärsnämnden 

Om Knutte Wester Knutte Wester är en idébaserad konstnär och hans konstnärliga arbete handlar mycket om samhällsstrukturer, makt, historia och deltagande. Under 2003 drev han det uppmärksammade konstprojektet ”Guldgatan 8” som bestod av en öppen ateljé för både asylsökande och bofasta bolidenbor. Hans film ”Längs Guldgatan” om året i Boliden visades på SVT under 2005 och nominerades till Prix Europa i Berlin.

Han har tidigare ställt ut separat på bland annat Röda Sten i Göteborg, Historiska museet i Tirana och Västerbottensmuseum/ Bildmuseet i Umeå. Han har deltagit i grupputställningar på bland annat Latvian Center for Contemporary Art i Riga, Liljevalchs i Stockholm, och National Gallery i Tirana. Under 2009 är han aktuell med en separatutställning på Wyspa Institute of Contemporary art i Gdansk i Polen. Knutte Wester har varit Iaspis-stipendiat i Riga, NIFCA-stipendiat i Tirana och under 2008 deltog han i Wyspa Air Program i Gdansk i Polen. Arbetet med installationen ”Because of poeple” påbörjades 2000 då han var SIDA-stipendiat i Johannesburg.

 

Se även www.knuttewester.se

 

Pils Design